Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt. Het heet dan ook wel melksuiker. Lactose komt alleen voor in melk van zoogdieren en in moedermelk van mensen. Melk bevat water, mineralen, vitamines, eiwitten en vet. Dat zijn belangrijke stoffen voor jonge mensen en zoogdieren. En daarnaast bevat melk dus lactose, wat als brandstof dient voor de zuigelingen.
Lactose zit in gewone melk maar ook in zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk. Maar ook in een heleboel andere producten, waarvan je het misschien niet verwacht, zitten kleine hoeveelheden lactose. Denk bijvoorbeeld aan koekjes of medicijnen. Bekijk onze handige lactose-checker om te ontdekken waar lactose in zit.
Verschil galactose en glucose
Lactose bestaat uit twee kleinere suikers; galactose en glucose. Om lactose te kunnen verteren, moet het lichaam lactose in de twee stukjes ‘galactose’ en ‘glucose’ opknippen. Dat gebeurt met behulp van lactase. Lactase is een lichaamseigen enzym dat in de dunne darm vrijkomt en ervoor zorgt dat glucose en galactose door de darmwand worden geabsorbeerd in de bloedstroom. Zo kan het vervolgens als energiebron dienen.
Mensen die minder of geen lactase aanmaken, zijn dus lactose-intolerant.